Zakaj ta iniciativa, kako je nastala

V naši iniciativi želimo opozoriti na neprimernost imen ulic in trgov po osebah, enotah in dogodkih iz časov totalitarnega komunističnega režima v današnjem času.

Neprimernost je večplastna, dotaknimo se samo naših otrok. Mnogi so rojeni, živijo in odraščajo v neki ulici, za katero ne vedo, po kom ali čem je dobila svoje ime. Dandanes ti otroci, nekateri že kot odrasli ljudje tridesetih let ne vedo, da so odrasli v ulici, katera je še vedno poimenovana po osebi, katera je po današnjih merilih zločinec. Kot tudi mi odrasli. Nihče jim tega ni povedal, jih o tem poučil, pravzaprav jim to sploh ni pomembno, samo da se imajo "fajn". Težava je v tem, da ime ulice dojemajo kot nekaj dobrega, nekaj s čemer so povezani od otroštva dalje, zdi se jim v redu, saj konec koncev "ime moje ulice ne more biti nič slabega". Posebno, če je beseda posrečena kombinacija črk in zlogov. Kardeljeva cesta se sliši neprimerno lepše kot recimo Strossmayerjeva, Vojašniška, Usnjarska, Volkmerjev prehod, Plinarniška, Industrijska, ... Ne zavedajo se in mi z njimi, da ime ulice nosi simboliko in prenaša svojo energijo, katera bi naj bila pozitivna.

To simboliko in energijo prenašamo vsakodnevno že preko naslavljanja pošte, preko prijavljanja in vpisovanja v razno razne družbene subjekte, saj od nas vedno zahtevajo naslov. Takrat nevede obe strani, prijavitelj in oseba ki sprejema prijavo, na nek način "delata reklamo" za osebo, enoto ali dogodek, kar koli pač vsebuje ime ulice. Ko se izgovori "Partizanska cesta", se za enote, za katere smo nekdaj mislili, da so bili pojem poštenosti in dobrote, naredi ustna reklama. To je dober način za širjenje in utrjevanje neke ideologije, čemur je potrebno narediti konec.

Začetna zamisel sega v leti 2014 in 2015, drobna ulica na Pobrežju, Ulica bratov Greifov je bila svoj čas Cvetlična ulica. Neprimerno lepša kombinacija črk, zlogov in tega, kaj predstavlja, je sprožila resne pomisleke o primernosti imena ulice.

Zamislite si dva preprosta stavka: Doma sem v Sončni ulici. Sedaj ga primerjajte z: Doma sem na Blatni poti. Še bolj očitno je, če ju zapišemo ali izgovorimo.

 

nazaj >>>